nedjelja, 21. lipnja 2015.

Sudbina miješa karte. Mi igramo.




Vjerovali u nju ili ne svi ste čuli da se koristi u razgovorima.
Čak i onima koji ne vjeruju u nju zna se dogoditi da kažu ' Nije im bilo suđeno.' ili 'Takva im je sudbina.'.

Često možemo naletjeti na razne citate o sudbini i komentare ljudi na to. Neki vjeruju, neki ne. Kao i sa svime u životu.

Moje osobno mišljenje je da sudbina postoji.
No ne volim kada je netko koristi za izgovor što ništa ne radi u životu. Ne mislim da smo samo lutke bez ikakve volje i da će nam biti kako nam je suđeno. Kao i kod većine stvari ni tu nije ili samo jedno ili samo drugo.
Naišla sam internetu na jedan zanimljiv primjer koji objašnjava ono što želim reći.
Razlika između sudbine i ljudske odluke.
Kada čovjek popije koje piće previše i svejedno odluči sjesti u auto i odvesti se sam nekamo, te se putem sudari, nije mu kriva sudbina nego je svojevoljno ušao u taj auto svjestan da nije sposoban voziti kao kad je trijezan. No kada netko tko je stvarno dobar i savjestan vozač krene na put i dogodi se npr. da mu otkažu kočnice ili tako nešto nepredviđeno na što nije imao utjecaja, e pa tu je sudbina odigrala svoje. U tom trenu njegov život je morao krenuti tim putem, nije se moglo izbjeći. Jer da ta ista osoba je znala što će se dogoditi, te je krenula pješice dogodilo bi se da bi ju pokupio kamion ili bi doživio srčani. Kako god da bilo nešto takvog bi se moralo dogoditi. Jednostavno ne možemo izbjeći sve loše u životu. I iz loših stvari možemo izvući pouku.

Tako da mislim da je život kombinacija sudbine i slobodne volje. Bitno je ne kriviti nikoga i ništa za svoju ne aktivnost i borbu. Pa čak i onda kada ne ispadne najbolje, znaš da si dao sve od sebe. Nećeš imati pitanja poput 'Što da sam?', 'Kako bi bilo da sam...'. Znati ćeš da je učinjeno sve u tvojoj moći, da si dao sto posto od sebe.


Kakvo je vaše mišljenje? Vjerujete li vi u sudbinu ili mislite da je to samo za bajke?




2 komentara:

  1. Sudbinu neki izjednačavaju s karmom, meni nije toliko do terminologije. Napisao sam članak o tome na starome blogu, no da ne kopiram, moje mišljenje je da sudbina nije bajka. Prije sam smatrao da nam je sve u životu determinirano, dakle "lutkica i konac". Onda dođe netko i totalno me razuvjeri. Moglo bi se reći da i imamo svoju volju pod određenim uvjetima, no vjerujem da nije u pitanju primjer koji si opisala. Jer opet, netko ti može reći kako je bilo karmički određeno da čovjek popije koje piće previše i ide se voziti autom, možda neprilagođenom brzinom i nepažnjom i evo ti nesreće. To su doista suptilne stvari koje obični smrtnici ne mogu tek tako shvatiti, a još manje kad se slobodna volja upušta u igru s karmom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina je da je to stvarno opširna tema o kojoj bi se dalo puno raspravljati, a opet ne bi bili puno pametniji.
      Hvala što si podijelio svoje mišljenje. :)

      Izbriši